DESPRE

Adoptarea unui nou discurs, a unei atitudini proactive, este factorul decisiv care ne-a impulsionat să ne începem activitatea. Asociația CitiZenit a fost fondată în noiembrie 2013 de trei tineri arădeni, reîntorși în Arad după încheierea studiilor. Prin energia lor debordantă au reușit să mobilizeze alți arădeni dornici de a produce o schimbare în climatul cultural local, alături de care și-au propus să susţină oamenii cu talent și idei creative să le pună în practică, dar și să iniţieze un dialog cultural între comunitatea locală și cea națională și internațională. Am pornit fără nicio altă resursă în afară de energie și determinare, iar pe parcursul celor peste 200 de evenimente pe care le-am organizat începând cu primăvara anului 2015 în Arad am reușit să coagulăm o comunitate implicată.

CitiZenit este o organizație nonprofit din Arad, înființată în scopul dezvoltării mediului cultural prin constituirea unor platforme independente de regenerare urbană, de acțiune, creație și reflecție. Aceste platforme reprezintă o iniţiativă pe termen lung a asociației CitiZenit pe care ne propunem să le dezvoltăm prin exploatarea patrimoniului local, prin realizarea de proiecte de regenerare urbană, intervenţii urbane şi producţii artistice, prin promovarea artelor contemporane, a educaţiei non-formale și mobilizarea comunității locale. Misiunea noastră este de a schimba vocabularul locuitorilor și vizitatorilor Aradului atunci când descriu experiența lor în acest oraș. Provocăm comunitatea CitiZenit să adopte un nou discurs!

Printre cele mai importante proiecte ale noastre se numără:

 • Particles Festival

  Eveniment-intinerariu de explorare a artelor contemporane, care se desfăşoară anual timp de 48 de ore în spaţii alternative din Arad.

 • Atelier de Film

  Platformă independentă de producţie de film şi educaţie cinematografică dedicată cineaştilor profesionişti şi experimentalişti din regiune.

 • Cinema Arta

  Proiect de revitalizare a Cinematografului Arta din Arad iniţiat în martie 2017 şi implementat în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură şi Primăria Arad, constând în organizarea de proiecţii săptămânale de film.

 • Reset Teba

  Primul proiect de regenerare urbană şi culturală din Arad, pe care l-am derulat în perioada mai 2015 – octombrie 2016 la fosta fabrică de textile Teba.

 •  Dialog despre arhitectură şi design

  Serie de discuții, prezentări și workshopuri în care explorăm modalități de cunoaștere, integrare și intervenție în spațiul public prin prisma conceptelor venite din domeniul arhitecturii şi a designului.