Ecouri vizuale. Perspective actuale

Artiști: Alexandru Antonescu, Lucian Barbu, Mihai Birtu, Octavia Bortișcă, Andreea Ciocîrlan, Ioana Milescu, PAOS, Alexandra Radu, Oana Sas, Ada Stan
Curator: Cătălin Alb

Expoziția Ecouri vizuale. Perspective actuale prezintă 10 personalități care au activat pe scena artistică și care au adus contribuții semnificative în cultura românească. Cu implicarea a 10 tineri ilustratori, expoziția conturează un dialog, un nod de legătură între tânăra generație și generațiile mature din arta românească. 

Fiecare ilustrație surprinde cu tenacitate microistoriile generate de fiecare personalitate culturală, iar spiritul creativ al artiștilor autori implicați, cu un potențial demn de explorat, evidențiază o artă tânără vibrantă și relevantă. Celebrarea acestor repere culturale marcante și memorabile devine un punct de plecare important în construirea acestei expoziții, promovând astfel diversitatea artei, a artistului și a minții creative.

Prin exploatarea spațiului public și transformarea acestuia în spațiu expozițional este creat un nou mediu de evadare din dinamica vieții cotidiene. Spațiul de tranzit devine astfel un instrument valorificat prin reprezentarea artistică, creatoare a unui canal de comunicare între public și artist.

IOAN MATEI AGAPI (1936 – 2020)

A fost profesor și fotograf român, documentarist al vieții cotidiene din Iași. Fotografia sa vorbește despre oameni și despre viață, iar prin munca sa artistică și documentaristică, cultura românească se bucură astăzi de una dintre cele mai impresionante arhive fotografice care documentează viața din anii dictaturii comuniste. Arhiva sa surprinde povești despre oameni și despre simplitatea vieții. 

Ilustrație de Lucian Barbu

HORIA BERNEA (1938 – 2000)

A fost unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. A deținut funcția de director între 1990 și 2000 al Muzeului Țăranului Român din București, iar sub tutela sa acest muzeu s-a bucurat de o puternică și înfloritoare dezvoltare, câștigând în 1996 prestigiosul titlu de European Museum of the Year. Arta sa are o greutate spirituală unică, fiind o împletire a modernității cu tradiționalul, a figurativului cu nonfigurativul și vorbind despre încercările spirituale ale vieții contemporane.

Ilustrație de Octavia Bortișcă

GETA BRĂTESCU (1926 – 2018)

A fost o artistă care a adus o contribuție deosebită în arta contemporană românească, o artistă sârguincioasă și prolifică. Arta sa cunoaște o puternică expansiune în diverse tehnici artistice, de la grafică, colaj, fotografie, desen, tapiserie, gravură, până la performance, artă obiect, film experimental și video art, cuprinzând teme vaste și numeroase. De altfel, este prima artistă femeie care are o expoziție solo la Pavilionul României de la Bienala de Artă de la Veneția, în 2017.

Ilustrație de Alexandru Antonescu

NINA CASSIAN (1924 – 2014)

Una dintre cele mai importante poete avangardiste române, aducând contribuții semnificative în literatura pentru copii, traducere și critică de film, a activat și ca eseistă, compozitoare și graficiană. Opera sa cuprinde peste 50 de publicații de proză, poezie și eseuri. Ultimii 30 de ani din viața ei i-a trăit la New York, S.U.A., unde a beneficiat de o recunoaștere importantă pentru opera sa literară, având diverse oportunități de a publica în engleză și a scrie în reviste și periodice americane.

Ilustrație de PAOS

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

A fost artistă, istoric de artă și profesoară, autoare a diverse cursuri, studii și articole, fiind specializată în estetică și istoria artei. Era o artistă versatilă, abordând multiple tehnici, precum tapiseria, și lucrând fluid cu colajul din materiale reciclate și diverse asamblaje. Creează o artă bogată în mixaje și intersecții între tehnicile artistice.  

Ilustrație de Ada Stan

PAUL NEAGU (1938 – 2004)

A fost un artist român, pictor, sculptor și grafician, poet, eseist și profesor. Opera sa constituie o bază unitară și în același timp foarte diversă de tehnici, bucurându-se de o vizibilitate mare în cele mai mari muzee ale lumii. Arta sa expune o căutare continuă de noi mijloace de expresie și o curiozitate înverșunată de a crea noi forme și concepții în artă. Este considerat a fi unul dintre cei mai valoroși și prolifici artiști ai artei contemporane românești. 

Ilustrație de Alexandra Radu

IOANA NEMEȘ (1979 – 2011)

A fost o artistă de referință în arta contemporană românească. Arta ei este unică, sensibilă și profundă. În lucrările sale abordează teme și motive complexe precum folclorul, copilăria, rădăcinile, intimitatea personală și introspecția, explorând relația comunicării cât mai clare dintre interior și exterior. Este remarcată ca fiind unul dintre cei mai recunoscuți și expuși artiști ai generației sale, având multiple expoziții în străinătate. 

Ilustrație de Mihai Birtu

MIHAI OROVEANU (1946 – 2013)

A fost istoric de artă și fotograf, fondator și director al Muzeului Național de Artă Contemporană al României, director al Oficiului Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă și inițiator al primelor târguri de carte după 1989. Pe parcursul vieții sale a strâns cu o curiozitate aparte o arhivă impresionantă de fotografii, cu peste 100.000 de exemplare fotografice care surprind viața Bucureștiului, arhivă care astăzi îi poartă numele. 

Ilustrație de Ioana Milescu

LUCIAN PINTILIE (1933 – 2018)

A fost scenarist și regizor de film, teatru și operă care a adus o contribuție majoră în cinematografia românească. Creațiile sale cinematografice se definesc printr-o perpetuă captare a curiozităților personale și explorarea unor teme diverse, surprinzând cu originalitate și ferocitate absurditățile vieții. Este considerat unul dintre regizorii care au modelat direcțiile Noului Val de film românesc. 

Ilustrație de Oana Sas

GHEORGHE URSU (1926 – 1985)

A fost scriitor, poet și inginer român, disident al regimului comunist. A fost șef de atelier în calcularea structurilor de rezistență ale construcțiilor și singurul inginer care, în 1979, s-a opus deciziei regimului ceaușist de a opri reabilitarea blocurilor avariate în cutremurul din 1977. Pe lângă activitatea sa artistică, a proiectat un număr impresionant de clădiri, locuințe, spitale și hoteluri. 

Ilustrație de Andreea Ciocîrlan


Expoziția Ecouri vizuale. Perspective actuale este realizată în cadrul proiectului Artă și Comunitate în Dialog, inițiat de Asociația CitiZenit. Scopul proiectului Artă și Comunitate în Dialog este explorarea culturii românești printr-o serie de evenimente multidisciplinare care promovează valori culturale și încurajează interesul pentru arta contemporană și filmul românesc.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii