Ilustrație HORIA BERNEA de Octavia Bortișcă

Octavia Bortișcă este o tânără artistă care experimentează diverse medii de reprezentare, regăsindu-se în desen și ilustrație. Folosește versatil desenul ca un mod de a reflecta cu sinceritate fricile interioare, nemulțumirile sau gândurile acumulate în timp. În prezent, își conturează căutările personale și caută asumare prin desen. Este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București.

„Trebuie să recunosc că, în ciuda faptului că mi-am ales singură să-l desenez pe Horia Bernea, mi-a fost foarte foarte greu să ajung la un rezultat cu care să fiu cât de cât împăcată. Mă bântuia în permanență ceva ce citisem despre el într-un interviu, anume faptul că era mereu atent la detalii, poate chiar perfecționist.

Îmi petreceam zilele până la deadline mâzgălind foi și citind tot felul de articole, interviuri, biografii ale lui, în speranța că într-un final voi găsi ceva care să «ne lege» pe amândoi și voi reuși să ajung la un rezultat cât mai fericit. Într-un final, m-am împăcat cu ideea că nu prea aveam lucruri în comun și că, mai importante decât asemănările și diferențele dintre noi, ar fi ca desenul meu să fie un fel de «reminder» asupra carierei lui și a motivului pentru care el e cunoscut astăzi.

Așa am ajuns la varianta actuală a desenului, concentrată în jurul Muzeului Țăranului Român, pentru că, așa cum susțin apropiații lui, Muzeul ar putea fi considerat proiectul major din cariera sa artistică și, de asemenea, un loc în care a investit multă energie și căruia s-a dedicat în întregime, până la moarte.”

Pe Octavia o găsiți pe Behance și Instagram.