PROGRAM

< 2020 >
Septembrie
Lun
Mar
Mie
Joi
Vin
Sâm
Dum
august
1
2
3
 • Sahia Vintage – proiecție KineDok

  Sahia Vintage – proiecție KineDok

  20:30 -22:00
  03/09/2020
  Piața Avram Iancu 11, Arad, Romania

  Sub amurgul primelor seri de toamnă, celebrele filme SAHIA VINTAGE ajung pentru prima dată la o proiecție pe terasa KF, alături de o băutură rece și o poveste!

  Dăm timpul înapoi și trasăm o paralelă între trecut și prezent împreună cu One World Romania și KineDok Romania prin 5 scurtmetraje românești realizate înainte de ’89 de documentariștii Studioului „Alexandru Sahia”.

  Și pentru că nu vrem să închidem seara doar aici, avem marea bucurie de a-l avea ca invitat pe regizorul arădean Titus Muntean pentru o discuție despre film și regie, documentar și industria cinematografică dinainte și de după 1989.

  ——–
  Scurtmetrajele selectate:
  ▶️ Reportaj de la Steagul Roșu
  Alexandru Sîrbu / 1956 / 19min / alb-negru

  ▶️ Casa noastră ca o floare
  Alexandru Boiangiu / 1963 / 19min / alb-negru

  ▶️ Scrisoare din orașul nou
  Titus Mesaroș / 1978 / 10min / alb-negru

  ▶️ Pentru strănepoți, încă ceva despre București
  Doru Segall / 1980 / 15min / color

  ▶️ Aflați despre mine…
  de Adrian Sârbu / 1982 / 17min / color

  „Alexandru Sahia” a fost studioul de cinema documentar al României socialiste. Înființat la începutul anilor 50, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.

  SAHIA VINTAGE este o platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist. Proiectul a început în 2013, printr-o serie de proiecții Sahia integrate în programul festivalului One World Romania și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei serii de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic.

4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
 • Granny Project – proiecție KineDok

  Granny Project – proiecție KineDok

  20:30 -22:00
  17/09/2020

  Profităm de zilele însorite de toamnă pentru a extinde șirul de proiecții în aer liber cu mai multe premiere locale și filme creative, aduse în spații mult iubite de comunitatea noastră.

  Continuăm programul KineDok sub forma unui cinema ambulant, alternativ și fresh, ce face încă o oprire pe terasa KF arad. De această dată explorăm memoria și trecutul printr-o experiență unică și captivantă, generată de un film creativ, fascinant și curajos!

  Granny Project / Nagyi projekt este o investigație de 7 ani asupra memoriei și trecutului, un documentar ”coming of age”, un experiment realizat de trei nepoți alături de bunicile lor, spre a forma o punte de comunicare cu generațiile viitoare prin viața extraordinară a bunicilor și a moștenirii lăsată de acestea. ✨

  ——–
  GRANNY PROJECT
  Regia: Bálint Révész
  Producție: Germania, Ungaria, Marea Britanie
  Durată: 89 min

  Sinopsis:
  Trei nepoți și bunicile lor se îmbarcă într-o călătorie anarhică în căutarea moștenirii istorice și personale. Cum funcționează memoria? Cum pot fi transmise experiențele din generație în generație? Cum schimbă actul narației experiența? Un road movie complex cu personaje captivante: spioana britanică cu un simț al umorului sec, unguroaica care a supraviețuit Holocaustului și dansatoarea germană a cărei privire înspre trecut se dovedește a fi cea mai dificilă.

18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
octombrie
octombrie
octombrie
octombrie